Adventure midgetgolf: voor iedereen een uitdaging

Iedereen die wel eens op een camping, bungalowpark of recreatiepark komt, kent ze: de klassieke midgetgolfbanen. De opstaande randjes aan de zijkant, de harde ondergrond, velen hebben er wel eens op gespeeld. KSP en Rick Smits Total Green leveren een uitdagendere vorm van midgetgolf: adventure midgetgolf.

Het plezier straalt er vanaf als een jong gezin op Center Parcs De Kempervennen een rondje gaat midgetgolfen. Het is niet zomaar even een balletje slaan wat ze gaan doen. De gloednieuwe baan kent meer uitdaging dan de standaard baan, aangezien de spelers te maken krijgen met hoogteverschillen, natuurlijke elementen als grote, grove stenen en verschillende hoogtes in het kunstgras. Het is midgetgolfen 2.0. “We leggen een baan zo neer dat er iets te beleven valt. Het avontuurlijke, zodat iedere hole weer anders is. Het moet voor iedereen een uitdaging zijn”, vertelt Rick Smits.

Rick Smits Total Green

Smits is eigenaar van Rick Smits Total Green uit Maarheeze en legde met zijn groenbedrijf verschillende van deze midgetgolfbanen aan. Hij werkt al twintig jaar samen met Center Parcs en doet dat zelfs internationaal. “We werken in heel Europa, om zo de activiteiten op de verschillende parken uit te breiden. Bij Center Parcs werken ze vaak met het thema ‘tropisch’ en dat ligt ons wel”, vertelt Smits. In dat straatje passen ook de midgetgolfbanen op de parken van Center Parcs, die de uitstraling van een tropisch oerwoud meekrijgen. ”Thematisering is een belangrijk onderdeel. Het geeft iedere keer een uitdaging, maar dat komt natuurlijk altijd goed”, lacht Smits.

Als Rick Smits Total Green het voorwerk heeft gedaan, zoals het ondergrond, komt KSP in actie. De banen worden voorzien van kunstgras en dat is een specialistische klus. Door de natuurlijke elementen ligt er onder andere veel snij- en lijmwerk te wachten, terwijl er ook verschillende soorten kunstgras worden gebruikt. “De samenwerking is ontstaan uit Van Zijl en is onder KSP op goede voet doorgezet. Wij vinden het belangrijk om met vaste partners te werken. Zo raak je op elkaar ingespeeld en weet je wat je van elkaar kunt verwachten. Dat gaat goed”, zegt Smits, die wordt aangevuld door Dirk de Brouwer van KSP. “Het zijn ook vaak dezelfde jongens die aan deze projecten werken, omdat het zo specialistisch is. Het is een vak apart, dat kan niet iedereen.”

De samenwerking is inmiddels zo gestroomlijnd, dat KSP vaak aan de slag gaat als Rick Smits Total Green nog bezig is met het opbouwen van de banen. “Dan hebben we de eerste negen holes klaar en gaat KSP daar beginnen met het leggen van kunstgras. Uiteindelijk komen we dan tegelijk bij de laatste hole. Dat moet ook, want de baan moet zo snel mogelijk weer open”, zegt Smits. Uiteindelijk is het de bedoeling om een baan neer te leggen die voor iedereen interessant is. Voor de kleinsten, die nog niet zo vaak gespeeld hebben, maar ook voor volwassenen die bij wijze van spreken wekelijks golfen. Smits: “Een derde van de banen moet makkelijk zijn, een derde van de banen ligt in de middenmoot en een derde moet moeilijk zijn. Zo blijft het voor iedereen interessant. Dat is het belangrijkste.”

Renovatie

KSP levert niet alleen nieuwe midgetgolfbanen af, ook worden oudere banen gerenoveerd. Een bijna net zo specialistische klus als het maken van de nieuwe midgetgolfbanen. De oudere banen blijven bestaan, maar worden voorzien van kunstgras. “Een duurzame oplossing, want we breken niets af en bouwen niets op. De gebreken (vlakheid/gaten) aan de oude baan worden hersteld. Daarna trekken we er een laag  kunstgras overheen, waardoor het er weer mooi bij ligt. Ook dat is een vak apart”, aldus De Brouwer.